WWW.ELAZİZ.THE-UP.COM - ELAZIĞLILAR BURADA BULUŞUYOR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ELAZIĞIN TATLILARI

Aşağa gitmek

ELAZIĞIN TATLILARI Empty ELAZIĞIN TATLILARI

Mesaj  Admin Paz Tem. 01, 2007 6:51 pm

BAKLAVA

MALZEMELER:
Yeteri kadar un, nisasta ve ceviz içi
1 paket sanayagi
1 adet yumurta
1 kase yogurt , 1 çay kasigi karbonat
Yarim su bardagi yag



YAPILISI:
1.Yumurta, yogurt ve sivi yag karistirilarak içerisine yeteri kadar un konulup karbonat ilave edilerek yumusak bir hamur yapilir.
2.Hazirlanan hamur topaklara ayrilarak nisasta ile açilir.Tepsi yaglanarak yufka serilir.Yufkanin üzerine havanda dövülmüs ceviz serpilir.Bu isleme yufkalar bitene kadar devam edilir.
3.Yufkalar bittikten sonra istenilen sekilde kesilerek üzerine , bir paket sanayagi eritilip iyice kizartildiktan sonra dökülür ve kizgin firinda kizartilir.
4.Kizartma islemi tamamlandiktan sonra sogutulur ve hazirlanan surup sicak olarak üzerine dökülür.








DILBER DUDAGI

MALZEMELER:
Yeteri kadar un
2 adet yumurta
1 çay bardagi süt ve sivi yag
1 paket margarin
Nisasta ve ceviz



YAPILISI:
1.Bir tepsi içerisine un , yumurta , sivi yag ,süt ve nisasta konulup birlikte yogrularak yumusak bir hamur hazirlanir.
2.Hamur yirmi parçaya bölünerek yufka açilir.Bu yufkalar üst üste konarak su bardagi ile kesilir.(agiz tarafi ile)
3.Kesilen yufkanin içine dövülmüs ceviz konarak dudak seklini alacak sekilde katlanir.Üzerine margarin eritilerek dökülür ve firina atilarak 20 dakika kizartildiktan sonra hazirlanan surubu ilave edilip servis yapilir.








DOLANGER

MALZEMELER:
1 çay bardagi yogurt , 1,5 su bardagi su
1 yumurta , 50 gr sanayagi
1 çay kasigi kabartma tozu ,bir miktar tuz
Dövülmüs ceviz , 1 fincan zeytinyagi
Açmak için nisasta ve un
NOT:Serbet için 6 su bardagi seker , 5 su bardagi su , 6 damla limon



YAPILISI:
1.Malzemelere göre yumusak bir hamur yogrulur.

2.Hamurdan ceviz büyüklügünde yumaklar yapilir.Her yumak oklava yardimiyla yufkaya dönüstürülür.

3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüs ceviz serpilir.

4.Yufka yuvarlak kenarindan oklavaya sarilip yuvarlanir.Oklava üzerinde el yordamiyla iki taraftan hafif sikistirilir ve yaglanmis tepsiye dizilir.

5.Her yumak için ayni islem uygulanir.

6.Tepsi dolduktan sonra sivi yag dökülüp firinda kizartilir.Firindan çiktiktan sonra serbeti verilir.








GÜL TATLISI

MALZEMELER:
-Yeteri kadar un
-Sivi yag
-Karbonat , seker ve ceviz



YAPILISI:
YAPILISI:
1.Un ile sivi yag karistirilarak iyice yogrulur.1 çay kasigi karbonat ilave edilerek tekrar yogrulur.
2.Elde edilen bu hamur yufka seklinde açilir.2,5 santim genisliginde seritler halinde kesilir.Bu seritlere gül sekli verilerek bir kapta kizgin bir sekilde ortasindan çatalla tutularak kizartilir.
3.Önceden hazirlanan soguk surubun içerisine atilip bir süre bekletilir.Üzerine ceviz , findik , fistik ve benzeri seyler dövülür , üzerine serpilir.








HALBUR HURMASI

MALZEMELER:
Yeteri kadar un
1 çay bardagi yogurt
1 adet yumurta
Yarim çay bardagi süt ve zeytinyagi
1 çay kasigi karbonat ve tuz
2 çorba kasigi seker



YAPILISI:
1.Malzemelerin hepsi karistirilarak kulak memesi yumusakliginda bir hamur hazirlanir.

2.Hazirlanan hamur ceviz büyüklügünde parçalara bölünerek üç parmagin ve halburun izi çikacak sekilde yuvarlak sekle getirilir.

3.Bu sekle getirilen hamur bol ve kizgin yagda kizartilir ve önceden hazirlanan surubun içerisine atilir.

4.Daha sonra servis tabagina alinip istege bagli olarak süslendikten sonra servis yapilir.

5.Surubun Yapilisi:1 su bardagi seker 1 su bardagi suya katilarak 10 dakika kadar kaynatilarak yapilir.








HESÜDE

MALZEMELER:
7 kasik nisasta
1 litre su , yarim paket margarin , yarim paket tereyagi
Yeteri kadar toz seker
1 paket fistik , bir miktar rendelenmis çikolata



YAPILISI:
1.Nisasta , bir litre suda bir su bardagi sekerle birlikte bir kabin içerisinde karistirilarak eritilir.
2.Margarin (tuzsuz tereyagi) genisçe bir tavada eritilir.Daha önceden hazirlanan nisasta , yagin içerisine dökülerek kisik ateste kati hamur kivamina gelene kadar karistirilip pisirilir.
3.Atesten alip tabaklara konulup yaga batirilan kasikla düzeltilip üzerine dövülmüs fistik ve rendelenmis çikolata serpilir.
4.Ilik veya sogukken servis yapilir.
Admin
Admin
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 777
Yaş : 43
Kayıt tarihi : 30/06/07

http://www.elaziz.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ELAZIĞIN TATLILARI Empty Geri: ELAZIĞIN TATLILARI

Mesaj  Admin Paz Tem. 01, 2007 6:51 pm

IRMIK HELVASI

MALZEMELER:
200 gr. irmik
250 gr. sanayagi
500'er gr. süt ve toz seker
Yarim çay bardagi kiyilmis ceviz



YAPILISI:
1.Sanayagi tencerede eritilerek irmik ve ezilmis ceviz içi ilave edilir.Pembe renk alincaya kadar karistirilarak kavrulur.

2.Kivamina gelince seker katilmis süt katilarak 5 dakika kadar hafif ateste sütü çekinceye kadar karistirilir.

3.Ocaktan indirilip agzi kapatilarak demlenmeye birakilir.15-20 dakika sonra servise hazir hale gelir.








PEKMEZ HELVASI

MALZEMELER:
250 gr tereyagi
250 gr un
2 su bardagi dut pekmezi
Ceviz , findik , fistik
Hindistan cevizi



YAPILISI:
1.Hafif isitilmis yagin içerisine un dökülerek hafifçe pembelesinceye kadar kavrulur.Kavrulan una dut pekmezi ilave edilerek 2 dakika kadar pisirilir.

2.Pisen helva servis tabaklarina alinarak üzerine dövülmüs olan çerezler serpilir ve servise hem sicak hem de soguk olarak sunulur.







PEYNIRLI KADAYIF

MALZEMELER:
1 kg. tel kadayif
1,5 kg. toz seker
250 gr. taze tuzsuz beyaz peynir
200 gr. margarin veya tereyagi



YAPILISI:
1.Tel kadayif bir tepsinin içerisine konularak eritilen margarin veya tuzsuz tereyagi kasikla üzerine serpistirilir.

2.Iyice karistirilip ovulur baska bir tepsinin alti yaglanarak kadayifin yarisi tepsiye dösenir.

3.Bir tepsinin alti yikanip kurulandiktan sonra dösenmis kadayifin üzerine tersiyle bastirilip döndürülerek sikistirilip düzeltilir.Tuzsuz peynir çok ince dilimlere ayrilarak dösenmis olan kadayifin üzerini kapatacak kadar bir sira dizilir.

4.Geri kalan kadayif peynirin üzerine serilerek düzeltilip sikistirilir.Kizgin firinda pisirilip sogumaya birakilir.

5.Serbetin yapilisi:1,5 kg. sekere 2,5 litre su konulup 45 dakika kaynatilir.2 kasik limon suyu ilave edilip iki tasim daha kaynatilip atesten alinir.10 dakika sonra dilimlenmis peynir kadayifin üzerine tamami dökülüp soguduktan sonra servis yapilir.








REVANI

MALZEMELER:
1'er su bardagi toz seker , irmik ,sivi yag
1 su bardagi yogurt
2 su bardagi un , 3 yumurta
1 çay kasigi karbonat , yarim su bardagi dövülmüs ceviz veya findik
3,5 su bardagi seker, 4,5 bardak su
2 yemek kasigi limon suyu



YAPILISI:
1.Bakir veya cam bir kabin içerisinde önce yumurtalar köpürünceye kadar çirpilir.Seker katilarak iyice çirpilir.

2.Bu karisima yag , yogurt ve irmik ilave edilip çirptiktan sonra karbonat ile un konularak tekrar çirpilir.

3.Tepsi yaglanip unlandiktan sonra boza kivamindaki hamur tepsiye dökülür.Üzerine findik veya dövülmüs ceviz serpilerek firinda pisirilir.

4.Serbet için ayrilan sekere su ilave edilip bir iki tasim kaynadiktan sonra limon suyu dökülüp 15 dakika kaynatilir.

5.Önceden pisen revaninin üzerine sicakken yarim çay bardagi su firçayla sürülür.Soguduktan sonra serbet sicakken revaninin üzerine dökülür.Soguk servis yapilir.








UN HELVASI

MALZEMELER:
2 paket sanayagi
1 kase toz seker
1 kase un
2 kase süt




YAPILISI:
1.Yag eritilip un katildiktan sonra 45 dakika kavrulur.

2.Seker ile sütü birbirine karistirarak sekerin erimesi saglanir.Daha sonra hazirlanan sekerli süt kavrulan una katilarak karistirilir.

3.Un sütü çekene kadar düsük ateste kavrulur ve ocaktan indirilerek dinlenmeye birakilir.








ZERDE


MALZEMELER:
1 çay bardagi kiriksiz iyi cins pirinç
2 su bardagi toz seker
1 kasik nisasta
5 su bardagi su
Üzerine;findik,fistik,üzüm,nar tanesi,
tarçin tozu,agartilmis badem,zerdeçal




YAPILISI:
1.Bes bardak su içerisine yikanmis pirinç katilir.Pirinç taneleri yumusayincaya kadar haslanir.Sekeri katilir,tekrar kaynatilir.
2.Evvelce suda islatilip ,eritilmis zerdeçal (sicak suda eritilerek kullanilir) haslanan pirince dökülür.Kaynamaya birakilir.
3.Kaynamakta olan zerdenin içerisine suda ezilmis bir kasik nisasta ilave edilerek tekrar bir iki tasim kaynatilir.
4.Pismesi tamamlanan zerde servis kaselerine alinir.Üzerine dövülmüs findik , dövülmüs fistik ,agartilmis dövülmüs badem , tarçin tozu , nar taneleri , kaynatarak kabartilmis kusüzümü vs. ne istenirse serpistirilir.Arzuya göre gülsuyu da konur.
Admin
Admin
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 777
Yaş : 43
Kayıt tarihi : 30/06/07

http://www.elaziz.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz